2008. február 5., kedd

NÉGYSZEMKÖZT - Egyszemélyes intézmény

Beszélgetés Kerékné Monori Klárával, a Művelődési Ház vezetőjével

Áprilisban lesz nyolc éve, hogy a Művelődési Ház programjait szervezi, és az intézményt vezeti, Kerékné Monori Klára. Vele beszélgettem sikerekről, kudarcokról és tervekről.
- Meglepődtem, hogy még „csak” nyolc éve dolgozol itt, nekem sokkal többnek tűnik.
- Pedig 2000 áprilisában kerültem ide, és rögtön a „mélyvízbe dobtak”: úgy kaptam meg a Pincenapok szervezését, hogy még egy szerződést sem láttam. Emlékszem, a zenét pl. egy házi hifitoronnyal biztosítottuk. Aztán két év gyakorlattal iskolapadba ültem: 2002-től 2005-ig voltam a Szombathelyi Berzsenyi Dániel Főiskola hallgatója, művelődésszervező szakon végeztem.
- Milyen, általad szervezett programra emlékszel szívesen vissza?
- Számomra nagyon sikeres rendezvény volt például 2005-ben az első Márton-napi lampionos felvonulás, amit a borversennyel kapcsoltunk össze. Nagyon izgultam, hogy lesz-e elég érdeklődő egy teljesen új programon, de meglepően sokan jöttek el. De a tavalyi Pincenapokra is szívesen emlékszem, mivel sokan voltak, akik segítségükkel, ötleteikkel támogatták a munkámat. Egyedül azt hiszem, nem tudtam volna ilyen jól megszervezni. Régen a civil szervezetek szervezték a Pincenapokat, megoszlottak a feladatok. Azóta ezt a Művelődési Ház átvállalta, egy kollégára és a közmunkásokra tudok támaszkodni. Rendkívül élvezem a Pincenapok szervezését, de egyedül nagyon nehéz.
- Mi az, amit kudarcnak élsz meg?
- Számomra egyértelműen kudarc, ha megszervezek valamit, és nagyon kevés a résztvevő. Mint például tavaly, a Budaörsi Játékszín Öbölből vödörbe előadásán. Azt hiszem, nagyon jól meghirdettük a műsort, a színészek szívüket-lelküket beleadták, és mégis alig volt érdeklődő. De például az idei Kultúra Napja alkalmából rendezett Kiss Zenede Alapfokú Művészeti iskola növendékeinek műsora is kisebb csalódás volt, ahol szintén kevesen voltak, mivel több szülő csak lehozta a gyermekét, majd érte jött a műsor végén. Pedig ez egy vasárnapi rendezvény volt. Tisztelet a kivételnek, de a mai szülők hozzáállása is megváltozott. Megszűnőben van, hogy ezek a programok „nagy családi eseménynek” számítsanak.
Egyébként nagyon nehéz faluszinten meghirdetni a programokat, mert nincs egységes hirdetőtábla, ahová plakátokat lehetne elhelyezni, vagy ha ki is tesszük arra a kevésre, másnapra már letépik.
Szomorúan tapasztaltam azt is, hogy egy-egy civil szervezet saját magának megszervezi a programot, arra elmegy, de a másikéra már nem. Úgy érzem nincs átjárás a civil szervezetek között, amit nagyon sajnálok. De talán mintha ez az utóbbi években kicsit „fellazult” volna. Kevés szervezet van, mely faluszinten szervez programokat, persze itt is vannak kivételek. Talán a Közösségi Ház, a Pátyi Hun -Magyar Hagyományőrző Alapítvány, a Székely kör és a Művelődési Ház az, amely az egész falunak, minden szintnek és rétegnek szervezi a programjait.
- Milyen terveid vannak a közeljövőben, milyen változások lesznek a Művelődési Ház „életében”?
- A legfontosabb, és aminek nagyon örülök, hogy tavaszra elkészül a honlapunk: patymuvhaz.hu néven. Nagy kapacitású tárhelyet szeretnék, ahová sok fényképet, videót is felteszünk majd. Azt tervezem, hogy az összes civil szervezet programját feltüntetjük, de ehhez az kell, hogy mindig megkapjam a friss információkat. A honlap elindulásáról mindenképpen tájékoztatni fogom a Pátyi Kurír olvasóit.
Ezek mellett minden évben tervben van a Művelődési Ház karbantartása, felújítása: az önkormányzat évente biztosít egy bizonyos összeget, amelyet erre fordíthatok. Idén a nagyteremben a vezetékek kicserélését és festést terveztem, jövőre a nyílászárók mázolását vagy cseréjét, a rákövetkező évben a padlóburkolatot szeretnénk kicseréltetni. Emellett minden évben rengeteg pályázatot nyújtok be, tavaly például a Magyar Államkincstár által biztosított pályázati pénzen vettünk új színpadi függönyt, asztalokat. Évente a programok megszervezésére 2 millió forintos költségvetésből kell gazdálkodnom, ami úgy-ahogy elég. A legnagyobb álmom mégis egy nagyobb Művelődési Ház, mert a község ezt az épületet rég kinőtte, hiszen például egy óvodai, iskolai rendezvény esetén a nagyterembe nem férnek be a szülők, családtagok.
- A Pátyi Lurkó főleg kisgyermekeknek és szüleiknek ajánl programokat. Milyen lehetőségek vannak a számukra a Művelődési Házban?
- A legkisebbeknek a Baba-mama tornát tudom ajánlani, ami márciustól fog újraindulni Lukovich Petra gyógytornász vezetésével. A pontos időpontot a készülő honlapunkon olvashatják majd az érdeklődők.
A Ringató – mely a várandós kismamáktól kezdve az oviba készülő gyerekeket is várja -, nagyon sikeres. Ha minden igaz, nemsokára két csoport is lesz, annyian vannak. Jelenleg minden szerdán 10:15-10:45-ig vannak foglalkozások Gáspárné Kovács Modeszta zenetanár vezetésével.
Nagyobb korcsoportnak, 3 éves kortól, kezdő és haladó néptánc foglalkozások vannak, melyet Kiss Zsuzsanna tánctanár tart minden kedden 17:30-18:30-ig, illetve minden szerdán 16:00-18:30-ig.
Ezek az állandó programok. Ezen kívül a Kiss Zenede Alapfokú Művészeti Iskola tanára, hétfői és csütörtöki napokon jazz - táncot oktat, ahová iskoláskorúak jelentkezhetnek.
Február 17-én Wass Albert vers- és prózamondó versenyt rendezünk az író születésének 100. és halálának 10. évfordulójának tiszteletére. Bárki jelentkezhet, nem kell a verset megtanulni, az is elég, ha felolvassa. Jelentkezési határidő: február 13.
De itt szeretném felhívni minden kedves olvasó figyelmét, hogy igény- és megfelelő létszám esetén bármilyen programot szívesen megszervezek, mert én sajnos nem tudok mások fejével gondolkodni, nem tudom egyedül kitalálni, hogy mire lenne igény. Ilyen, „alulról jövő” kezdeményezés volt pár évvel ezelőtt, hogy szervezzünk „távirányítós autó-versenyt”. Igény volt rá, megfelelő számú érdeklődő, megszerveztük és nagyon sikeres volt. Vagy például szintén egy helyi lakos kezdeményezésére tartottunk tavaly kosárfonó tanfolyamot. Mindenre van lehetőség, bármilyen ötletet szívesen veszek.
- Térjünk vissza a Pincenapokra! Idén milyen programokat tervezel?
- Az idei költségvetési terv még elbírálás alatt van, amint megtudom, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatok, összeállítom a tervezett programot. Első körben február 22-én, pénteken 18 órakor sok szeretettel várok minden érdeklődőt, pincetulajdonosokat, segítő szándékú embereket a Pincenapi megbeszélésen, itt a Művelődési Ház nagytermében. Ha a Pincehegy takarításával kell kezdeni, akkor takarítunk, szemetet szedünk, ahogy múlt évben is. Tavaly többen is úgy gondolták: itt az ideje, hogy közösen tegyünk valamit a faluért, községünk egyik legjelentősebb rendezvényéért. Nagyon örülnék, ha idén is számíthatnék rájuk és a segítségükre.
(Balogh Anita)

Nincsenek megjegyzések: