2008. február 5., kedd

NÉPTÁNC - „Énekelünk, tapsolunk, topogunk, dobogunk”

A legjobb dolgok úgy kezdődnek, hogy pár bátor ember vesz egy nagy levegőt, és megvalósítja az álmát. A jelenlegi pátyi gyermek néptánc foglalkozások épp így kezdődtek. Karvázyné Leveleki Gyöngyvér és Reuss Gabriella pár éve elhatározták, hogy saját kezükbe veszik az irányítást, és színvonalas néptánc-oktatást szerveznek a gyerekeknek, helyben. Rábukkantak a Pátyon élő Kiss Zsuzsannára, aki a Táncművészeti Főiskolán tanít népi játékok tantárgyat és eredetileg óvónő, tehát a gyermekek és a népi játékok jó ismerője. És az álom megvalósult. Most már „csak” termet kellett szerezni, szoknyát varrni, fellépőruhát készíttetni, a gyerekeket egybeterelni, az órarendet megszervezni… A színpadon önfeledten játszó, táncoló kék pörgős szoknyás kislányok és pár ügyes legényke a bizonyíték, hogy a fáradozás megérte.
A Művelődési Ház szeptember óta ingyen biztosítja a nagytermet, köszönet érte! Újabban egyre több segítséget kapunk, a szervezői kör kibővült és így sokkal egyszerűbb, az anyukák már nem is gondolnak arra, hogy föladják a foglalkozások szervezését. A kis csoportok örömmel tesznek eleget a felkéréseknek, de igazából a történet nem (csak) erről szól. Nem tehetségkeresésről, nem szereplésről. Semmi másról, csak a zene, a játék, a tánc öröméről. Persze tanárszemmel nézve ezeken az órákon komplexen folyik a mozgás, a beszéd fejlesztése, koordinációja és a zenei nevelés. A koncentráció, a finommotoros mozgások javulása az élet minden területén segíti a gyerekeket. Az alapok, a mozgáselemek a magyar néptáncokból származnak, a hangsúly azonban a mondókázáson és az éneklésen is van. Sajnos kevés a fiú, de azért akadnak, főleg a testvérek közül. A környéken, pl. Zsámbékon, Biatorbágyon, Budakeszin már vannak hétvégi táncházak, kézműves foglalkozásokkal, mesemondással színezve. Zsámbékon még a szülők is összejöttek, és nekiveselkedtek a tánctanulásnak. A lelkes pátyi anyukák pedig most a hétvégi felnőtt táncházról álmodoznak…
A foglalkozások három korosztálynak, heti egy alkalommal vannak:
kedd 1730-1830 ovisoknak,
szerda 16-17 a 2-4 éveseknek,
szerda 17-1830 iskolásoknak.
Minden érdeklődőt szeretettel várnak, bármikor lehet csatlakozni! Nincs nagycsaládos kedvezmény, minden gyerek fizet, viszont mindig elérhető áron. Érdeklődni Reuss Gabriellánál 06-20-92-50156, vagy Kiss Zuzsannánál 06-20-920-3395 lehet.
(Kálmán Dóra)

Nincsenek megjegyzések: