2008. január 18., péntek

EGYÜTT A CSALÁD - „A zene mindenkié”

Sajnos én csak hallgatom, nem művelem. Mármint a zenét. Hallgatóságnak viszont annál lelkesebb vagyok. És mivel javában tart a tél, ha már lefagytak a kezeink és lábaink, számtalan helyszín közül választhatunk, ha egy kis zenére vágyunk. Mert „a zene mindenkié” - kicsiké és nagyoké egyaránt.
De kezdjük az elején! Mondjuk a hangszerekkel. Már az ovisok is bátran ismerkedhetnek velük az Operaház gyerekek számára „kitalált” programjain, a dallamos nevű Csengő bongó délután vagy a Hangszervarázs keretében. Akit a dobok pergése bűvöl el, annak az Amadinda Ütőegyüttes Dobpergés elnevezésű családi hangversenysorozatát ajánlom figyelmébe, az Örkény Színházban, ahol az ígéret szerint a legkisebb mütyüröktől az óriás kivájt fadobokig tartó izgalmas és szórakoztató felfedezőúton vehetünk részt.
Ha már tudjuk hogyan születik a zene,- stílusosan szólva - csapjunk a húrokba, és induljunk neki: táncházba, koncertre… Ha szerencsénk van, nem kell messze mennünk, a környékbeli művelődési házak programjait is érdemes figyelemmel kísérnünk (a muvelodesihaz.lap.hu oldalon kedvünkre böngészhetünk). Ha viszont nem rettenünk el egy kis utazástól, nagy eséllyel hallhatunk muzsikaszót az alábbi helyszínek valamelyikén (a lista koránt sem teljes, mindenki kedve szerint bővítheti!).
A Művészetek Palotájában a már jól ismert és rendkívül népszerű Cifra Palota vasárnaponként továbbra is várja a gyerekeket színes programjaival, többek közt néptánccal, koncertekkel.
A Hagyományok Házában rendszeres gyermektáncház, és egy különleges, bérletes rendezvény (Szárazfának muzsikája, népzenei bérlet 7-10 éveseknek) várja a gyermekeket. Ennek keretében a kisiskolások komplex képet kaphatnak a népzene, népszokások, néptáncok mibenlétéről, miközben saját hang és zajkeltő eszközeiket készítik el.
A Millenárison szinte minden hétvégére jut gyermekkoncert, és februárban indulnak a bérletek is, amelyek a zene világába (is) eljuttatják az érdeklődőket.
A Bergengócia Gyerekház nemrég nyitotta meg kapuit a Kossuth Klub épületében, a hét minden napját színesítő gyerekprogramokkal, hétvégi koncertekkel.
Hosszan folytathatnám a sort, mert szerencsére rengeteg helyszínen várják a zeneszerető családokat. Azonban nem fejezhetem be az ajánlót anélkül, hogy ne szóljak az emberi hangról, az otthoni éneklésről, és annak fontosságáról. Amit már a magzat vagy a csecsemő is ért, érez. Aki még nem ismeri, látogasson el kisbabájával, gyermekével a Ringató foglalkozásokra – melyek már a pátyi Művelődési Házban is elérhetőek -, és a csillogó szemekbe nézve maga is megbizonyosodhat róla, hogy a „zene mindenkié”.
Elérhetőségek:
Operaház - http://www.opera.hu/
Bp., Andrássy út 22. tel: 1/331-2550
Örkény Színház - http://www.orkenyszinhaz.hu/
Bp., Madách tér 6. tel: 1/267-3775
Művészetek Palotája - http://www.mupa.hu/
Bp., Komor Marcell u. 1. tel: 1/555-3001
Hagyományok Háza - www.hagyomanyokhaza.hu
Bp., Corvin tér 8. tel: 1/225-6049
Millenáris Park - http://www.millenaris.hu/
Bp., Kis Rókus u. 16-20. tel: 1/336-4000
Bergengócia Gyerekház - http://www.kossuth-klub.hu/
Bp., Múzeum u. 7. tel: 06-30-5595993
Ringató - http://www.ringato.hu/
Páty, Művelődési Ház Gáspárné Kovács Modeszta tel: 06-20-372-7736
(Kálmán Dóra)

Nincsenek megjegyzések: