2008. március 4., kedd

RINGATÓ - Sárkányparipán vágtatnak

Bizony, és gyémántmadarat is mosdatnak, talpakat csikiznek, borsót főznek, kalácsot sütnek a ringatóra látogató babák és mamák. Mindezt a zene és a képzelet segítségével. Gáspárné Kovács Modeszta zenetanárral, a Ringató foglalkozások vezetőjével beszélgettem.
- Mi a Ringató? Mi a célja a foglalkozásoknak?
- A Ringató egy mára már országosra bővült zenei nevelési program, amely három évesnél kisebb gyerekek szüleinek szól. A programot a Forrai Katalin díjas énektanár, Gállné Gróh Ili hívta életre több mint 15 évvel ezelőtt. A Ringató bejegyzett védjegy, a foglalkozások minőségét, a foglalkozásvezetők szakmai felkészültségét módszertani tanfolyam és vizsga biztosítja.
Hetente egyszer jövünk össze Pátyon a művelődési házban, ahol mintát kapnak a szülők a kisgyermekkori zenei nevelés családban történő lehetőségeire kodályi elvek alapján.
- Mi történik a foglalkozásokon?
- A foglalkozásokon igényesen - kifejezetten ennek a korosztálynak - válogatott dalok, mondókák hangzanak el, legnagyobb részt a néphagyományból merítve, de mívesebb komponált gyermekdalokkal és más népek dalaival is ismerkedünk. Nem használunk gépzenét, csak tiszta, élő énekhanggal, élő hangszerjátékkal tápláljuk a gyerekek lelkivilágát. A foglalkozások részét képezik még az ölbéli játékok-lovagoltatók, hintáztatók, altatók, kéz-kar-lábjátékok, sétáltatók, melyek mind-mind erősítik, mélyítik az anya-gyermek kapcsolatot, bizonyságot adnak arra, mekkora jelentősége van a hangokkal, szavakkal való játéknak, testi kapcsolatnak, érintéseknek. - Mi van, ha a gyermekem futkározik, nem tud egy helyben ülni?
- A gyerekek bizony nem csak futkározni szoktak a foglalkozáson, hanem kúszni-mászni, egymást szeretgetni, olykor sírni vagy aludni is. Ez mind rendben van így. A foglalkozás célja nem az, hogy a kicsiket erőnek erejével a szőnyegen tartsuk, játékra, figyelemre kényszerítsük. Nagyon fontos szem előtt tartanunk azt, hogy 3 éves kor alatt még nincs direkt tanítás, amellett ebben az életkorban még nem kitartó a figyelem. A mi feladatunk az, hogy oldott, szeretetteljes légkört teremtsünk a foglalkozásokon, és így megszülethet a varázslat. A kicsiknek nincs dolga, feladata, figyelnek, ha tudnak, ha akarnak. Tapasztalatom szerint így is minden leülepszik, amit hallanak.
- Mi történik, ha nem tiszta az énekhangom?
- Mindig elmondom az újonnan érkező, tétova mamáknak, hogy itt semmi nem kötelező, ahogy a kicsiknek nincs dolguk, úgy nekik sem „kell” énekelniük. Otthon kettesben a gyermekkel oldottabbak, de közösségben sokan tartózkodóak... Valahogy minden csoportban hasonlóképpen indult ez az elején; a mondókák, sétáltatók, hintáztatók között ültünk a szőnyegen, énekeltem a mamáknak, néhányan velem dúdolták a gyermekkorukból felsejlő dallamokat. Bíztattam őket, hogy jöjjön velem, aki ismeri, előkerült a triangulum, metallofon, és egyre bátorodtak a mamák, teltebb lett a hangzás. Hihetetlen ereje van annak, ha fiatal nők, asszonyok énekelnek együtt, ősidők óta így van ez. Ma már ismert kánonokat énekelünk 2-3 szólamban és kodály biciniumok is zengnek a foglalkozásokon. A piciknek pedig csillog a szeme, ahogy ott kuporognak az anyukájuk ölében, és bizony tátva vannak a szájacskák... A lényeg pedig ez: nem kell képzett zenésznek lennünk, vagy tökéletes hanggal rendelkeznünk ahhoz, hogy gyermekünkben felkeltsük a szépre, a jóra, az igényesre, az értékesre irányuló vágyat. A művészet eszközeivel való nevelést már ebben az életkorban el kell kezdeni. Az édesanyák, a családok feladata elsősorban az, hogy megóvják gyermekeiket a zenei és egyéb selejttől. Ha egy anyukában megvan az erre irányuló vágy és igényesség, akkor egy-két félresiklott énekhang mit sem változtat az eredményen. Arról nem is beszélve, hogy a Ringatóra járó mamák egyre tisztábban énekelnek...
- Meg tudom majd jegyezni a dalokat, játékokat?
- A foglalkozásokon többször ismételjük a dalokat, mondókákat, ölbéli játékokat. Egy -egy arc-, vagy kézsimogató, lovagoltató, höcögtető-döcögtető játék olyan rövid, pár pillanat alatt elrepül, többször újra kell, hogy játsszuk, és akkor a gyerekek egyszer csak megérzik a hangulatát, örömét, vagy fel is ismerik, rájönnek, hogy huncutkodás lesz a végén, kéredzkednek az anyukájuk ölébe, nyújtják a kezüket. A kedvelt dalokra, mondókákra, játékokra hétről-hétre visszatérünk, a mamák kérhetik is a kedvenceket, így szépen, fokozatosan bővül a repertoár.
- Mikor vannak a foglalkozások?
Nagyon örülök, hogy Pátyon nagy az igény a Ringatóra, így márciustól már két csoportban énekelünk tovább, szerdánként várom a családokat 9.30-tól 10-ig, ill. 10.15-től 10.45-ig. Bővebbet a http://www.ringato.hu/ oldalon olvashatnak, vagy a 06/20-372-7736 telefonszámon érdeklődhetnek.
- Köszönöm a beszélgetést!
- Én köszönöm.
(Kálmán Dóra)

Nincsenek megjegyzések: