2008. március 3., hétfő

KINCSÜNK AZ EGÉSZSÉG – Életmentés

Szégyen, nem szégyen: ha eddig a gyerekeimmel baleset történt (leestek, beverték, felszakadt, vérzett, félrenyelt, nem vett levegőt stb.), jobb megoldás híján sikítozni kezdtem. Bárhol: egyedül, tömegben, otthon, nyílt utcán. Aztán amikor kellőképpen felhergeltem ezzel mind a fiúkat mind önmagamat, remegő kézzel, pillanatnyi ötletektől vezérelve „csináltam valamit”. Szerintem pontosan az ilyen „sikítozós-pánikolós-stresszelős” anyukáknak találta ki négy évvel ezelőtt két gyermekorvos (dr. Krivácsy Péter, dr. Benke Péter) és egy több évtizedes tapasztalattal rendelkező, koraszülött csecsemőkkel foglalkozó főnővér (Sedlák Gabriella) a Léghajó Programot (Bővebben a programról: www.leghajo.hu).
Február 15-én Pátyon, a Művelődési Házban, Somogyi Tünde szervezésében nyolc pátyi és egy etyeki anyuka (és leendő anyuka) vett részt a Léghajó Program I. kurzusán. A közel 7 órás előadás és gyakorlati bemutató alatt többek között megtanultuk hogyan mérjük fel bármilyen baleset esetén, hogy mekkora a baj (gyermek légzésének, bőre színének és tudatállapotának gyors vizsgálatával), mit tegyünk láz, hányás, hasmenés esetén, hogyan állapítsuk meg a kiütések súlyosságát, illetve hogyan cselekedjünk, ha valamilyen mérgezés gyanúja áll fenn (gyógyszer, gomba, vegyszer). Az előadók természetesen a megelőzést hangsúlyozták, tapasztalataik szerint a balesetek zöme elkerülhető lenne/lett volna, ha a szülők körültekintőbbek, előrelátóbbak lennének/lettek volna. Az előadók kitértek a stresszhelyzet kezelésére is: elsajátítottuk azt a technikát, hogy hogyan tudjuk (viszonylagos) nyugodtságunkat ilyen esetekben megőrizni. A nap végén gyakorlattal egybekötve megtanultuk hogyan kell egy csecsemőt és egyévesnél nagyobb gyermeket újraéleszteni, illetve félrenyelt tárgyat eltávolítani.
Utolsóként, fejgörccsel jöttem el: sok volt az információ, megrázott maga az újraélesztés. Nem tudom, hogy képes lennék-e újraéleszteni valakit, de hogy tudnám, mit kell tenni, abban úgy érzem: biztos vagyok. Lehet, hogy sikítoznék egy jót (ezt már úgy megszoktam), de most már főleg arra törekednék, hogy a helyzet súlyosságának felmérése után tegyem a dolgom. Ajánlom mindenkinek a Léghajó Programot, aki bizonytalan magában, aki rosszul reagál balesetek esetén, aki felelősnek érzi magát gyermekei egészségéért és biztonságáért.
Somogyi Tünde (aki, azóta már „hasznosíthatta” is a tanfolyamon tanultak egy részét) újabb kurzusokat szervez itt Pátyon. Azoknak is, akik lemaradtak az I. kurzusról, és azoknak is, akik a tanfolyam II. része (melynek témái: házipatika összeállítása, betegségek, balesetek utazáskor, skarlát, bárányhimlő, agyhártya-agyvelőgyulladás, védőoltások, sebellátás a gyakorlatban) után érdeklődnének. Bővebb információkat a 06/30-95-12-335 számon, vagy a tundesom@freemail.hu e-mail címen kérhetnek.
A tanfolyamok minimum 6 fő (maximum 12 fő) esetén indulnak. Tervezett időpontok: április 4. (I. kurzus), április 11. (II. kurzus). Jelentkezési határidő: március 25.
(Balogh Anita)

Nincsenek megjegyzések: